Aktuell prislista hittar du i bokningssystemet.
Är du osäker på vad du ska boka? Kontakta mig!
rehab@briljanthund.se
Friskvård & Rehabilitering Mariestad
Våra tjänster
För dig som är ny som patient hos oss eller för dig som önskar en större kontroll inför och efter exempelvis tävlingssäsong, jaktsäsong eller bara en regelbunden avstämning på hundens hälsostatus.
Under denna tjänst utförs visuell besiktning av hunden, rörelseanalys, behandlingsundersökning av rörelseapparaten.
I en behandlingsundersökning kontrollerar vi hunden från topp till tå för att avgöra vad som är bästa behandlingen för hunden.
Denna undersökning är obligatorisk om du önskar starta igång med vattentrask eller annan behandling.
Välj denna tjänst om du är intresserad av att bygga ett träningsprogram för att optimera din hund. I denna tjänst ingår 3 st träffar med Cert. Hundfysioterapeut Rebecka Högegård, samt ett 8v långt träningsprogram. Syftet med denna tjänst är för dig som vill bygga upp din hund för att hålla under tid, eller är ute efter en formtoppning inför jaktsäsong, tävlingsäsong etc. Mellan träff 1 och träff 2 skriver jag ihop ett 8v träningsprogram. I varje träff ingår även behandling vid behov. Under hela perioden ingår löpande feedback på hur hunden svarar på behandlingen, kontakten sker via mail.
Träff 1:
Första hälsokontroll, där gör jag en utvärdering på hur hunden mår i sin fysiska status. Rörelseanalys, anames, behandlingsundersökning samt ev behandling. Denna träff gör vi för att jag ska ha ett utgångsläge på vad vi ska bygga vidare på.
Träff 2 :
Uppföljning av övningar (denna träff sker någonstans i vecka 4 i träningsprogrammet), och genomgång av nästkommande övningar.
Träff 3:
Utvädering av träningsprogram och en fortsättning på hur du ska träna hunden hållbart.
Simträning i bassäng passar de flesta hundar och är en skonsam men också tuff träningsform. Simning av hund kan göras i friskvård- och rehabsyfte. När vi tränar hundarna i vatten så ger vattentrycket en smärtlindrande effekt och vid simning får vi ingen belastning på lederna. Därför är denna typ av träning optimal vid hundar som har problem eller skador i rörelseapparaten, övervikt eller ledsjukdomar som exempelvis atros. Simmar vi den äldre hunden ger vi hunden en större möjlighet att röra sig helt obehindrat.
Det är viktigt att simningen utförs på rätt sätt! Det kommer du få hjälp med. Här skiljer vi på friskvård och rehab, då simning i rehabiliterande syfte endast sker med instruktör – men när du vill simma i friskvårdande syfte så får du ta ett simkörkort.
Mer information om denna tjänst kommer!
Att träna sin hund på i vattentrask är också en tuff men skonsam träning. Vattnet avlastar leder och verkar smärtstillande med hjälp av vattentrycket. När vi dessutom lägger på att hunden ska gå i vatten får vi ett motstånd som kan bli ganska tungt, och ökar i takt med att vi höjer hastigheten på hundens rörelser. Vattentraskträning är optimal för rehab men även bra styrketräning.
Jämför vi vattentrasken med simning så sker vattentraskandet mycket mer kontrollerat, och alltid i med instruktör. Här stärks skelettet bättre jämfört med simning. Är man ute efter att bygga muskler före kondition är vattentrasken ett mycket bra alternativ. Hundar som inte gillar vatten brukar oftast tycka att vattentrasken är bra.
Vattentrask kallas även för vattenlöpband, undervattensgångband, water treadmill eller water walker.
Vibrationsplattan är ett bra komplement och ibland till och med ett bra alternativ till vanlig massage. När hunden ligger på vibrationsplattan ökas cirkulationen i hela hundens kropp och hjälper till vid spända ryggar, överbelastningar och avslappning. Det går även att använda vibrationsplattan till statisk muskelträning.
Det som spelar in vid användning av vibbplatta är svängningarna och hastigheten på plattan. Det styrs genom en liten ratt som går från låga till höga hertz. Eftersom rörelserna sker vertikalt så får lederna en normal och naturlig belastning. Denna typ av träning passar många hundar och kan användas tidigt i rehabiliteringsprocessen.
Mer info om denna tjänst kommer!
När du hör ordet elektroterapi går tankarna troligtvis till begreppet “TENS” som används mycket inom humanvården som en smärtstillande ström. Men elektroterapi är så mycket mer än bara en ström. När man använder en elektroterapimaskin har man tillgång till många olika typer av strömmar som går från en platta till en annan platta genom huden och ner i vävnaderna. När vi använder oss av elektroterapi på hund kommer vi åt mer djupliggande vävnader som vi inte gör med vanlig massage och gör behandlingen mycket effektiv och fungerar att använda på alla typer av mjukdelsskador men även vid atros och nervskador.
Elektroterapin ökar blodcirkulationen, släpper spänningar i muskler, verkar smärtblockerande och transporterar bort svullnader. Genom elektroterapi uppnår vi snabbare och bättre läkning.
Laserterapi är en smärtfri behandlingsform som i regel inte känns något mer förutom lite värme när blodgenomströmningen ökar. Lasern används oftast direkt på området som är skadat och har en läkande effekt på cellnivå. De flesta hundarna svarar omgående och väldigt positivt på laser medan andra hundar kan behöva några behandlingar innan maximal effekt är uppnådd. Laserterapi används på sår, inflammationer och smärta.
När man hör ordet massage så är det oftast den klassiska svenska massagen man tänker på. Den går ut på att man använder händerna för att släppa på spänningar och öka cirkulationen i vävnaderna. Det går att göra en mer djupgående massagebehandling för att komma åt riktigt spända muskler och lossa på spänningar, bindvävsmassage eller en enklare avslappningsmassage för att reducera stress.
De flesta hundarna tycker om massage och uppskattar behandlingen. Vid massagebehandlingar kombinerar jag manuell massage med händerna tillsammans med djupvågsmassage.
Lymfsystemet kallas ofta det bortglömda systemet. Det är lymfsystemet som transporterar bort vätska och slaggprodukter som kroppen inte vill ha kvar i längre. Det blir som ett internt avlopp inne i kroppen. Slaggprodukter kan vara gamla och döda celler, rester av virus, bakterier, fett och gifter. I lymfsystemet så spelar mjälten en stor roll och hjälper till att producera antikroppar och förstör gamla utslitna blodceller.
Det är mycket vanligt både på hund och även oss människor att det blir stopp i systemet och då förvandlas kroppen sakta men säkert till en soptipp. Detta ökar risken för allvarliga sjukdomar, bakterietillväxt, inflammationer och infektioner – alltså inget vi vill ha över huvud taget.
Genom att låta hunden få gå på lymfmassage så kickar vi igång lymfsystemet och vi får en mer välmående och frisk hund.
Andra tekniker så som stretching, AROM, PROM, djupvågsbehandling och andra manuella behandlingar är även metoder som kan komma att användas under ditt besök hos mig.
Vem utför behandlingarna?
Vem är jag?
Jag heter Rebecka Högegård och är grundare och ägare av företaget Briljant Hund (tidigare Hunddagiset Mariestad). Året 2017 tog jag beslutet att börja jobba på heltid med hund och startade då upp Hunddagiset Mariestad. Sedan dess har jag fortsatt att utveckla både mig och företaget med ständigt nytänk och med öppet sinne. Jag brinner för allt som har med hund att göra, och har sedan 2019 valt att nischa mig på rehab och friskvård på hund samt kursverksamhet. Jag har i dagsläget fyra egna hundar som jag tränar och tävlar med, allihopa syns på bild under mig.
Om du kommer till mig på behandling med din hund kommer jag göra allt för att hitta felet eller hjälpa dig att optimera din hund, märker jag att jag saknar kompetensen för att hjälpa dig kommer jag vara ärlig med dig och remittera dig vidare – för mig är det viktigt att du känner förtroende för mig och att din hund får och för rätt hjälp.
Mina utbildningar inom rehabilitering och friskvård:
- Cert. Hundfysioterapeut (Stefan Rosén mfl. ReDog 2019/2020)
- Laserterapeututbildning (Stefan Rosén mfl. ReDog & Optilaser 2019)
- Styrketräning för rehab & friskvård hund (Maria Knutas, Healthy Dog Academy 2019)
- Cert. Massageterapeut för hund (Maria Knutas, Healthy Dog Academy 2019/2020)
- Cert. Balansbollsintstruktör (Maria Knutas, Healthy Dog Academy 2020)
- Fördjupningskurs Ledpalpation på hund – steg 1 rygg (Eva Solstrand, Sport Dog Academy 2020)
- Elektroterapiutbildning (Maria Knutas, Healthy Dog Academy 2020)
- Cert. Fystränare för Hund (Maria Knutas, Healthy Dog Academy, 2020/2021)
- Hundsimsinstruktör (Maria Knutas och Johanna Rosendahl, Hållbara Hundar 2021)
Utdrag på vad jag fått lära mig under mina utbildningar:
- Anatomi rörelseapparaten
- Muskelfunktion/muskelanalys
- Neurologi – Smärtfysiologi
- Medicinsk smärtlindring
- Anatomi, patofysiologi, klinik: armbågsled, bogled, knäled, höftled, carpus, tallus, rygg
- Fraktur, klinik
- Hundens mentalitet och känslor
- Hundars likheter och olikheter
- Manuella behandlingar av: ryggproblem, carpus, tallus, falang, armbågsproblem, knäledsproblem, höftledsproblem, bogledsproblem
- Dokumentation av rehabilitering
- Rehabilitering ryggpatient, höftledsproblem, armbåge, bogled, knäled.
- Samarbete mellan veterinär och rehabilitering
- Korrekt journalföring
- Försäkringsbolag
- Praktisk rörelseanalys
- Träningsfysiologi
- Hydroterapi (sim och vattentrask)
- Vibrationsträning
- Laser
- Stretching, töjning
- Ledmobilisering
- Hemmaträningsövningar
- Utrustning vid rehab
- Stresspunkter och triggerpunkter
- Fascia – bindvävsmassage
- Lymfmassage
- Klassiska- & specialmassagegrepp
- Balansbollsträning rehab och friskvård